Horgászorsó használati útmutató

Annak érdekében, hogy orsója hosszú ideig hibátlanul szolgálja Önt, kérjük, vegye figyelembe a következő hasznos tanácsokat.

Horgászorsóját védje a fizikai behatásoktól és szennyeződésektől. Ennek érdekében a dobozában vagy a kereskedelemben kapható orsótartó táskában szállítsa. Amennyiben lehet, ne tegye orsóját a földre, mert szennyező anyagok (homok, por) kerülhetnek a belső szerkezetébe, az illesztések közé, ami kopást illetve komoly meghibásodást okozhat.

Minden használat után, oldószertől és karcoló anyagtól mentes puha törlőkendővel törölje át orsóját. Ha az orsót vízbe ejti vagy esőben horgászik, ne csomagolja el vizesen, szárítsa ki. Sós vízben (tenger, óceán) csak bizonyos típusú orsók használhatóak, ezek dobozán ez fel van tüntetve. A só által okozott károsodásra nem vonatkozik a jótállás, a nem sósvízi horgászatra fejlesztett orsók esetében.

A horgászzsinór választásánál ügyeljen arra, hogy a zsinór szakítószilárdsága megfeleljen az orsó maximális terhelhetőségi paramétereinek. A horgászzsinórt enyhén előfeszítve tekercselje fel az orsó

dobjára, a dob pereme alatt 2 mm mélységig. Amennyiben ennél több zsinórt teker fel, előfordulhat, hogy a zsinór leugrik a dobról. A zsinór átmérőjénél és hosszánál vegye figyelembe az orsó fődobjának palástján feltüntetett zsinórkapacitási adatokat, mely sok esetben eltérhet a pótdobon

feltüntetett adatoktól. A pontatlanságok érdekében a zsinórvásárlás során győződjön meg arról, hogy a vásárolt zsinóron feltüntetett adatok, valóban megfelelnek a valóságnak. A fonott zsinórok felcsévélése során használjon alátétzsinórt, vagy szigetelőszalaggal ragassza le a dobra csomózott első pár méter fonott zsinórt, különben a felcsévélt zsinór a horgászat során elfordulhat a dobon. A fémdobok esetében ügyeljen arra, hogy ne ejtse le és ne tegye kőre, mivel a fémdobok széle könnyen megsérülhet, ami a zsinór kiszálkásodásához vezethet.

A horgászat megkezdése előtt állítsa be az orsó fékerejét a dobra tekercselt horgászzsinór szakítószilárdságának megfelelően. A különböző méretű és erősségű orsóknak más és más a fékereje, ezért a horgász a célnak megfelelő típusú és méretű orsót válasszon. Kérjen segítséget a szakeladótól. A fékgombot az óramutató járásának irányába forgatva a fékerő nő, ellenkező irányba forgatva csökken. A nyeletőfék fékgombja nem halfárasztásra való, ezért óvatosan tekerje, mert a fékgomb csak a nyeletőfék erősségének beállítására szolgál. Terhelés közben, halfárasztáskor ne váltsa át az orsó visszaforgás-gátlóját, sem pedig a nyeletőféket.

Egyes horgászorsók dobozában karbantartó olaj található, mely kizárólag a zsinórvezető görgő és a központi tengely olajozására alkalmas. Minden egyéb helyen alkalmazva az orsó meghibásodását idézheti elő.

A horgászorsók jótállási ideje alatt bármilyen beavatkozást, javítást, karbantartást kizárólag csak a szakszerviz végezhet. Az orsók házának megbontása, a csavarfejek széthajtása a jótállás azonnali

elvesztését vonja maga után.